МагнезиЙ бори пристъпите на умора

Може би са ви познати тези усещания – внезапно виене на свят, потрепване на клепачите, особено на левия, бърза умора, често главоболие, лоша концентрация, сърцебиене, аритмия, съпровождана често със силна и пронизваща гръдния кош болка. Ако не напълно то отчасти за тези неблагополучия е виновен недостигът на магнезий.

Един от сигналите за тревога, е утринната умора. Дисбалансът на хормоните се дирижира от магнезия. Обикновено кортикостероидите- хормоните, които ни позволяват да запазим бодрост през целия ден, се отделят в голямо количество от надбъбречната жлеза около 6 часа сутринта. Тогава сме в добър тонус през целия ден. Ако обаче магнезият в организма е недостатъчен, максимумът се отделя вечер. Затова сутрин се чувстваме уморени, привечер усещаме прилив на сили. Така сънят бяга, а на следващата сутрин сме като пребити.

На ден организмът има нужда от 350 мг магнезий, но на практика си набавяме едва половината. Причина за това е меката вода. Тя съдържа малко соли, поради осбености на почвата. В градовете с твърда вода, жителите имат по-ниско кръвно налягане, по-нисък холестерин и по-бавен пулс.

Магнезият в растителната храна намалява от постоянното торене на почвата с калий. За липсата на магнезий в тялото ни пък е виновна и прекомерната употреба на успокоителни средства и неправилното хранене.

Leave a comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.