Царят на подземието разкрива тайните си: картофът

Чудесен слънчев ден е. Слънчицето грее и се усеща лекият полъх на вятъра. Ние сме в градината и с гордост я обхождаме, очаквайки с нетърпение да видим плодовете на труда си. И най-вече да ги оберем.

Най-интересно ми е събирането на картофите. Един след друг ги изваждаме от подземното им царство, а те ни даряват с тяхната благодат. За да отгледаме хубави картофи, прилагаме няколко тайни.

Засаждаме картофите в края на март, а мястото обръщаме още през есента и го посипваме с дървесна пепел от печката с дърва.

За да ги засадим, правим редове през 40 см един от друг, като на всеки 3 или 4 реда оставяме по една по-голяма пътечка. Тя е запазена за ментата! Преди няколко години научихме, че тази тайнствена фея магически прогонва колорадския бръмбар и други подобни вредители от царството.

Във всеки ред садим вече покълналите картофи: по-дребните на 6-10 см, а по-едрите – на 15-20 см. И тук имаме една тайна. Във всяко гнездо ръсим преди това по малко дървесна пепел. Тя не само гони бръмбара, но и подхранва картофите.

Когато растенията изникнат добре и са около 30-40 см, ги окопаваме 1-2 пъти, като едновременно ги загърляме. Редовно ги поливаме, а ако е много сухо се налага по-често поливане.

Имаме и още една тайна за предпазване на всички видове зеленчуци, в това число и картофите. Тя ни беше разкрита от мъдрата баба Пепи от с. Белица, общ. Ихтиман, вече позната на нашите редовни читатели. Баба Пепи ни научи как да заменим вредните химически препарати с природни.

В борбата срещу болестите и за укрепване на растенията тя ползва коприва. Залива 1 кг коприва с 5 л вода и я вари 5 мин. След като изстине, я прецежда. За пръскане я разрежда допълнително с вода в съотношение 1 към 20. С този разтвор пръска всички зеленчуци, започвайки от картофите. Това лято и ние ще дадем от този чай на картофите.

Когато започнат да увяхват листата на картофите, знаем, че е дошло време да прибираме реколтата. След като ги извадим, ги оставяме на сянка, за да изсъхнат добре около 3-4 дни. После ги редим в плитки щайги на един ред и във всяка щайга поставяме по една главичка червено цвекло.То ги пази през зимата от бързо покълване.

Опитайте и вие и ни разкажете за вашите тайни!

Leave a comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.