Домати греят в градината

Неусетно дойде и най-красивият месец – май – и това ни подсеща, че е време за засаждане на разсада от домати на открито.

Избрали сме за тях най-светлото, но защитено от вятъра място в градината ни. Още есента го обърнахме дълбоко, хвърлихме дървесната пепел, а сега правим редовете на 50-60 см един от друг. В тях засаждаме готовия разсад, който вземаме от познат и сигурен производител. Спазваме около 40 см между растенията и веднага поливаме обилно.

И започва обгрижването на любимия ни зеленчук! След няколко дена забиваме колчета на около 4-5 см от растението и го привързваме внимателно към опората му.

По-нататък продължаваме с привързването, култучим ги редовно и поливаме всяка седмица обилно. Копаем ги внимателно, като леко ги загърляме, а тревата трупаме около корените им. Така тя пази почвата от бързо изсъхване.

Грижите за доматите продължават и с торене, но без изкуствени торове и химия. От няколко години използваме маята за хляб. В 3-литров буркан наливаме до 2,7 л дестилирана вода. Отделно разтваряме 100 г мая за хляб в топла вода с 1 ч.л. захар и я прибавяме. Покриваме буркана с марля и го оставяме на топло. Разклащаме от време на време. Когато спре да ферментира, разтворът е готов.

За поливане прибавяме от него по 1 чаена чаша в 10 л вода и това е достатъчно за 10 корена домати. През целия сезон ги подхранваме 3 пъти и така те са силни и здрави.

Тази година сме решили да продължим традицията и да им дадем и от чая от коприва на баба Петрунка от с. Белица, Ихтиманско.

За да греят доматите в градината със слънчев ореол.

Leave a comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.