Грахът – отличник в зеленчуковата градина

Зимата има навика да се завръща в края на март, на някои места с дебела покривка от сняг, а на други с обилен дъжд. Тъй като тези дни са подходящи за засаждането на граха, се допитахме до нашия агроном за съвет относно отглеждането му.

Прекарахме един приятен следобед на чаша билков чай с мед и лимон, докато навън валеше дъжд. Споделяме с вас какво ни разказа агрономът:

„В този дъждовен ден съм доволна, защото точно това трябва за нашия грах! Това ще бъде първата му поливка.

Засяхме граха в началото на март, времето позволяваше. Беше слънчево и почвата не беше замръзнала. Прекопахме дълбоко и направихме редове на 30 см един от друг, като между всеки два оставихме по една голяма пътечка. В тях засяхме плитко, на 5 см, по 3 семена на 10 до 15 см разстояние. После засипахме леко редовете.

Добрата новина е, че снегът, който падна в някои части на България, не би навредил на вече засетите семенца.

Наскоро се досетихме, че е възможно преди засяване да поставим семената във вода за 10-тина часа и така ще никнат по-бързо.

Грахът се отглежда лесно. Не е взискателен към почвата, но не обича киселата. Расте добре на средно тежки, песъчливо-глинести почви.

Когато изникне добре, може да се окопае един до два пъти през 10 до 15 дни. Първото окопаване се прави, когато растенията са около 6-7 см. Едновременно с това се прави и леко загърляне.

Ако пролетта е дъждовна, не го поливаме. Ако не завали дъжд и се засуши дълго, го поливаме обикновено привечер.

Грахът е много ценно растение, тъй като е сидерат и може да се използва като зелен тор. По неговите коренчета има грудкови бактерии, които свързват атмосферния азот и го доставят на растението. И така, този отличник обогатява почвата с азот, а се прибира рано и на това място може да се сее друга култура.

Грахът се бере, когато шушулките са добре оформени и пълни, но зърната не са твърди. Тогава зрънцата са толкова сладки и свежи, че си ги хапвам с удоволствие и сурови.

За да почистя по-лесно зърната от шушулките и за да съхраня след това ценните зелени перлички, наливам вода (до 2/3 ) в голяма тенджера и когато тя заври, пускам шушулките за 5 мин. Охлаждам ги и грахчетата сами падат в тенджерата! Разделям ги на пакетчета, които слагам във фризера.

У нас пакетчетата с грах бързо свършват, защото цялото семейство го обичаме и често си го готвим. Дали под формата на крем супа, апетитни кюфтенца, с месце или пък с паста, аз съм сигурна, че с помощта на моя отличник ще доставя радост на моите любими хора и ще впечатля моите гости“.

Leave a comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.