Цветни храни гонят болестите

Зеленчуци в ярки тонове пазят от рак, инфаркт и свалят холестерола

Колкото по-ярко са оцветени плодовете и зеленчуците в чинията, толкова по-голяма е ползата за здравето. Цветната палитра е гаранция, че получаваме достатъчно витамини и ценни биологични съставки, наречени вторични растителни вещества (ВРВ), или витамини(Phyto – растение, в превод отгръцки). Те включват група от над 5000 биологичноактивни вещества, които гарантират правилното функциониране на нашия организъм.

„Който обича цветните храни, ще бъде по-дълго време здрав!”, твърдят специалисти по хранене.Топлистата се оглавява от тези с най-ярки краски.

Черната ряпа например е по-полезна от бялата и червената, червеният кромид лук е по-ценен за здравето от белия и т.н.

Ярко оцветените зеленчуци и плодове имат и по-мощно изразен протовораков ефект, а заедно с това стимулират имунната система. Важно е да помним това преди началото на мрачните и къси дни, на кишата и мъглите. Ако през есента цветната палитра на плодовете и зеленчуците е в чинията ни всеки ден, гарантирано ще боледуваме по-малко, ще се чувстваме тонизирани и заредени с енергия. Каротинът от морковите и чушките например в тялото се трансформира  във витамин А. Той, освен че има антираков ефект, подобрява зрението и видимо заглажда бръчките по кожата. Ценната съставка подобрява имунитета на лигавиците. На практика това означава, че каротинът от морковите, тиквите и листните зеленчуци действа профилактично при хрема, грип и простуди.

„Растителните вещества като каротиноиди, глюкосинолати и фенолни киселини предпазват от рак, инфаркт, понижават вредния холестерол ( като липидите с ниска плътност и триглицеридите), ловят свободните радикали”, твърди д-р Антие Гал – експерт на Германското дружество по хранене.

Не е достатъчно да консумираме само плодове и зеленчуци, а да включваме ежедневно в менюто си онези от тях, които са ярко оцветени. Те съдържат горчиви вещества, сяра, съдържащи субстанции, сулфиди с антибактериално действие и аминокиселини.

Ликопенът в доматиите защитава от рак.Според експертите два домата дневно осигуряват надеждна профилактика срещу онкоболестите и пречат увредени клетки да мутират в ракови.

Предимствата на ликопена в сравнение с витамин С ( който също играе важна роля в предпаването от рак) е, че е термоустойчив. Нещо повече, при 80° С концентрацията му се повишава.Ликопенът е мастноразтворим и полезните съставки се усвояват по-лесно, ако доматите се консумрат с олио или зехтин. Трябва да се сещаме за това, ако искаме да подкрепим здравето си с доматен сок през зимата. Добре е да подсилваме чашата сок с чаена лъжичка зехтин или сметана.

Морковите, зеленчуците със зелен цвят като лапад, спанак, коприва, броколи са богати на каротиноиди. Хлорофилът ги скрива, но това е само оптическо припокриване. Зелената мантия не пречи на антираковото им действие.

Броколито, благодарение на цялостния си състав, включващ различни вещества, заема шампионско място между зеленчуците. Важна антиракова съставка в неговия арсенал са и изотиоцианатите. Те са признати за мощна спирачка на раковите процеси, защото успяват да разрушат вещества, които обикновено предизвикват рак, преди те да са успели да увредят клетките. Изотиоцианатите активират ензими, които имат детоксиращо действие. Броколито е най-полезно, но п-подобен начин помагат на тялото бялото, червеното, цветното зеле. И в плодовете има много полезни растителни вещества.Колкото по-силна е боята, толкова по-важни са те за здравето. Черешите, къпините, червеното и черното френско грозде, боровинките, сливите, прасковите са богати на здравословни багрила.Синьото багрило, което може да оцвети езика, когато хапваме боровинки, е антоциан, също мощен антиоксидант. В много голямо количество го съдъражат бъзовите плодове. Не са за пренебрегжане и сушените плодове като смокини,фурми, сини сливи. Мощното им антиоксидативно действие се дължи на многото полифеноли.

Съчетаването на витамините и вторичните растителни вещества определя лечебната и профилактичната мощ на плодовете и зеленчуците. Таблетките и прахчетата не могат да ги конкурират. Кой смее да каже как взаимодействат 5000 биологичноактивни вещества помежду си и с витамините. Природата е много по-мъдра от нас. Най-добре е да се възползваме от това богатство, а да не разчитаме на удобните аптечни форми.

Действие
Вещества
Понижаване на артериалното налягане Полифеноли на нара е резерпин от Rauwolfia serpentina
Пречат на образуването на тромби Сулфидите на чесъна
Регулиране на кръвнозахарните нива Фитин в житните растения
Стимулират храносмилането Полифеноли в подправките
Унищожават вредните бактерии Фенолни киселини в плодовете
Стимулират имунната система Полизахариди
Противовъзпалително действие Сапонини в бобовите растения, овеса и някои зеленчуци;флавоноиди, които съдържат почти всички растения
Понижаване на холестерина Фитостерини се съдържат в почти растения, сапонини

Източник: Монитор, 18 септември 2008 г
Д-р Атанас Михайлов

Коментари (1)

Много полезна статия. Очакваме още такива, съобразени с новата „нормалност“

Leave a comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.