7 начина за намаляване на отрицателното влияние на производството върху природата

1. Повече ръчна изработка: малките производители, които изработват артикулите ръчно (т.нар. „хендмейд“) употребяват много по-малко ресурси като ток и вода, за разлика от индустриалните производители.

2. Употреба на възобновяеми енергийни източници за производството: големите индустриални производители биха могли да се замислят по този въпрос.

3. Намаляване на производството: индустриалните производители бълват огромни количества артикули, които са в пъти повече от необходимото. Това води до по-голямо потребление и по-къс цикъл на живот на артикулите. В крайна сметка се изхвърлят индустриални количества отпадъци, като голяма част от тях не могат да се разградят.

4. Употреба на естествени материали за производството: в последните години наблюдаваме все по-голяма употреба на изкуствени материи в изработката на дрехи. Най-често това са некачествени дрехи „еднодневки“, които биват изхвърлени, след като са били обличани един сезон. Необходими са десетки години за тяхното разграждане, ако изобщо се случи.

5. Използването на натурални бои също е добра практика.

6. Намаляване на употребата на пестициди, изкуствени торове и всякакви други химически съставки в земеделието. Канелата например е естествен фунгицид, а органичният тор от коприва подхранва краставици, тиквички и домати.

7. Рециклиране и употреба на вече ненужни вещи за производство на различни артикули: рециклирането на дрехите е идея, която все повече дизайнери прегръщат. Идеите в тази сфера са безкрайни – от дрехи и бижута, до лампи и мебели.

Leave a comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.