Биологична пчеларска ферма „Стратиев“
Organic bee farm „Stratiev“.

Предлагани продукти

  • Биологичен пчелен мед с восъчна пита
  • Биологичен пчелен мед „Липа“
  • Клеева тинктура 20мл
  • Пчелен прашец 100гр

Зелен Портал с най-голямо удоволствие присъедини към нарастващото си семейство Биологична пчеларска ферма „Стратиев“.

Споделяме с вас прекрасната история на Илиян Стратиев, която дълбоко ни развълнува и която решихме да публикуваме тук вместо официално представяне на фермата.

„В моето семейство никой не се е занимавал с пчеларство преди мен, дори детските ми спомени са, че ме плашеха да стоя настрана от тях, но … пораснах и вече можех сам да градя мнението си!

И така през 2003 година бях на гости на приятел, на който родителите му отглеждаха пчели и от дума на дума реших да отида на семейния им пчелин, за да им помогна с работата и да погледна отблизо как изглеждат кошер, пчела работничка, търтей, кралица, пило, изобщо какво представлява пчеларството от първа ръка. След посещението ми останах много впечатлен! Също така бях ентусиазиран и с променено мислене за тези прекрасни „животинки“. По това време живеех в „големия град“ и нямах възможност да продължа с това начинание. Доста време измина след посещението ми на този пчелин –  цели 9 години!

В един момент животът ми така се стече, че ме завърна в родния ми град Силистра, където вече можех да опитам и аз да стана пчелар. И така, закупих първите си 3 пчелни семейства от приятел, осигурих си терен – гора в близост до биосферен резерват „Сребърна“ и започнах да реализирам  моята мечта! С такова желание и страст се грижех за пчеличките, че още през първата година увеличих кошерите на 5, а на следващата година вече имах 8. След 3 години вече стопанисвах 18 пчелни семейства и се чувствах горд ПЧЕЛАР. Това бяха най-хубавите времена, когато се учех, гледах и нямах търпение да отворя и погледна кошера отвътре, как се е развил, как се увеличава популацията от пчели работнички и търтеи, да намеря кралицата… Всичко, свързано с кошера ми беше интересно!

По този начин разказана моята история звучи страхотно, но дойде зимата на 2014 г. Тогава всъщност беше първият ми сериозен сблъсък с болестите по пчелите – загубих по-голямата част от пчелните си семейства. Тази зима беше изключително тежка и едва не затворих стопанството си. Бях толкова разочарован, че бях готов да се откажа от това начинание, но дойде пролетта … отворих останалите живи семейства и виждайки как животът в тях се заражда, как от една, две шепи останали пчели се превръщат огромни и силни семейства, какво желание за живот имат те, че сърце не ми даде да ги изоставя. С времето се появи и моят верен помощник и спътник в живота – прекрасната ми жена! Тя ми даде сили и кураж да развия и разширя стопанството си. За няколко години с нейна помощ вече успяваме да отглеждаме и стопанисваме 150 пчелни семейства, разположени в 2 пчелина в горска територия. От 4 години вече съм сертифициран биологичен производител, а от 2020 г. се опитвам сам да реализирам добитата продукция и да я доставям до крайния клиент.

Това е моята кратка история от 9-те години, в които смея да кажа, че съм пчелар!“

За нас от Зелен Портал е повече от удоволствие да имаме такива невероятни хора и чудесни производители в нашата мрежа.

E-mail

dragoniliyan@abv.bg

Телефон

0895 62 60 61